tiistai 30. maaliskuuta 2010

KIRJASTON ROOLISTA

Tässä hetkenä muutamana oli aikaa pohtia taas perusteellisesti tätä kirjastopeliä, joka on menossa. Melkoista muutosta, josta tuntuu syntyvän aivan uusi käsite.
Olen vanhanaikainen, sen myönnän, kun ajattelen edelleen kirjastoa sellaisena rauhan tyyssijana, jossa hissukseen hiivitään, kuiskaten puhutaan, ja tehdään hienoja löytöjä kirjahyllyistä - sen lisäksi, mitä varta vasten lähdettin hakemaan...

Koko kirjaston henki kansansivistyksen kulmakivenä on mielestäni edelleen kirjaston perusta - tai tulisi ainakin olla.

Mutta nyt meille tarjotaan jotain vallan muuta. Ne ovat varsinaisi viihtymiskeskuksia, joissa pälistään ja hyöritään, kulutetaan aikaa muuten vaan, huinitaan makoillaan jalat pöydillä....
Jos puhutaan kansan olohuoneesta, en usko että jokainen panisi kenkiään ja jalkojaan kotona pöydälle. Mutta kirjastossa saa senkin tehdä!
Samoin ajoittaiset häiriöongelmat jopa ovat tätä päivää kirjastossa - näin on kerrottu.
- Eivätkä suinkaan kaikki kävijät ole kiinnostuneita lukemisesta saatikka kirjan lainaamisesta, vaan ovi avattiin, kun se on se nuorisotalo, jossa päivisin kokoontuu eläkeläiskerho.
Näin saadaan ovilaskurissa hyviä kävijälukuja kirjastoon - vai?
Niinhän ne ainakin on laskettuu ennen.

Toisaalla puhutaan kulttuurikeskuksista. Hyvä niin. Mutta silloin on oltava erikseen se rauhallinen kirjasto-osio, erikseen ne taiteen ja muun tekemisen ja kokemisen tilat. Esim. konserttien pito ei onnistu avoinna olevassa kirjastossa - ainakaan kaikenlainen musiikki. Ei tarvita turhaa äänisaastetta, jota ympärillämme on muutenmkin jo liikaa.
Kulttuurikeskuksena en ymmärrä esim.entisestään pienennettävää Varissuota, josta olisi sellaista voinut hyvinkin kehitellä koko tilana. Mutta nyt sitäkin puolitetaan, joten hvyästi Varissuon kirjasto!

Mitä lapsille tarjotaan?
Pidempiä matkoja!
Pienempiä valikoimia!
Hälisevää hulinaa?

Näitä pohti kaija kiessling

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

TURUN PALVELUJEN PUOLESTA


Maanantaina 29.3. on laajapohjaisen kansaliikkeen koollekutsumana ja järjestämänä mielenosoitus Turun palvelujen puolesta. Kyse on niin vanhustenhuollosta, päivähoidosta, terveydenhuollosta, kouluverkkoasioista kuin myös edellen supitettavista kirjastopalveluista.

Tämä on kaikkien palvelujen puolesta käytävää kamppailua - siis juuri sitä, missä päättäjät eivät välitä mita kuntalaiset asiasta ovat mieltä. Vastikään Turussa väitellyt Johanna Kallio totesi väitöksen tiivistettynä lopputulemana ajatuksen, että päättäjät kävelvät jatkuvasti kansalaisten mielipiteiden yli ja ohi. Niistä ei välitetä.

Siinä meillä on kokemusta niin Martin kuin Mikaelin kirjastojen lakkautuksesta. Sama meno jatkuu nyt esim. Varissuolla, jossa alakertaa tyhjennetään vaikkei edes ole tietoa mitä sillä tilallasjatko0ssa tehdään. Kunhan vaan kirjaston hyvä toiminta supistetaan.

SIKSI

NYT KAIVETAAN AIEMMIN TEHDYT BANDEROLLIT JA PLAKAATIT ESIIN JA

OSALLISTUTAAN MUKAAN MIELENOSOITUKSEEN.

- ja uusiakin banderolleja voi tehdä - ja ottaa esim. kantaa mihin kaupungin 7.2 miljoonan ylijäämä viime vuodelta osoitetaan!
Onko sinulla ehdotuksia!

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

KANNATTAA SULKEA kirjastojakin JA LOMAUTTAA työntekijät!

Tänään kerrotaan, että Turun kaupunki teki viime vuonna 7,2 miljonaa ylijäämäisen tilinpäätöksen. Siis lopputuloksena on 7,2 miljoonaa enemmän kaupungilla varoja kuin mitä oli budjetoitu. Suuri osa timinnallisia säästöjä!

Kannatti todella lakkauttaa pari kirjastoa kokonaan, sulkea pari usean kuukauden ajaksi ja panna
työntekijät parin viikon pakkolomille! Kyllä kiittelee nyt Pukkinen kaupungin henkilökuntaa, joka osallistui ahkerasti säästötalkoisiin!
Totta vie. Niin tekivät!
Mutta säästöjä mitataan ulos myös tavallisilta kuntalaislta - paitsi turkulaiset kaupungin työntekijät kaksin verroin!

Viime vuoden kuluessa maksoimme enemmän matkustaessamme kirjastoon kuin silloin,kun kävelimme lähikirjastoon.
- Maksoimme myös enemmän asiakasmaksuja terveydenhuollossa, lasten päivähoidossa, kotipalvelusta jne jne....Kaikella sellaisella, josta tavallinen ihminen joutuu vääjäämättä maksamaan, kaupunki panee euroja talteen.
- Ja ensi syksyn budjetissa sama laulu on vaarassa toistua - myös kirjastojen toimintojen supistuksilla.
- On vaikea edelleen ymmärtää esim. Varissuon kirjaston 'remonttia', joka merkitsee kokonaisen kirjaston tuhoamista.
- Arkkitehti Pulkkinen on suunnitellut rakennuksen kirjastolle, joka nyt hajotetaan alkuperäisestä muodostaan!
Mitä mahtaa Pulkkinen sanoa?

Entä paikalliset kirjaston käyttäjät?

tiistai 16. maaliskuuta 2010

KIRJA ? STO

Kirjoja myydään rautakipsoissa ja marketeissa Kirja on informaatiovälineenä vanhanaikainen; vain marginaalinen joukko haluaa kirjaa. Kirja poistuu. Uusi teknologia etenee.

Yllämainituista syistä johtuen maan sivukirjastot suljetaan. Olin syksyllä Turun Pro Kirjasto-liikkeen tilaisuudessa, kutsuttuna, ja pääsin kysymään paikalla istuvilta vaikuttajilta -kirjastotoimen johtajilta, kulttuuritoimen johtajilta, kaupunginhallituksen jäseniltä- mitä he sanovat ihmiselle, joka liikuntavamman tai muun syyn vuoksi menetti sivukirjastojen sulkeuduttua kokonaan mahdollisuuden käyttää kirjastoja. Jokainen vastaaja selitti.
Selitykset keskittyivät kehumaan jäljelle jääneen pääkirjaston palvelujen erinomaisuutta. Siellä on hienot tietokoneet, ja kahvilakin. Anniskelussakin löytyy.

Kukaan vastaaja ei pahoitellut kirjastopalvelut kokonaan menettäneen tilannetta.

Selittelyvastaaminen osoitti, että päättäjien ei ole tarpeen kokea myötätuntoa. Empatia on sairautta. Tärkeintä on ymmärtää, että kirjaa ei tarvita, ei etenkään julkisin varoin hankittua. Kirjasto on vain kasa kirjoja. Niitä voi ostaa rautakipsasta tai marketista, jos kerran päässä kirjan verran viiraa.

Kirjaa ei tarvita. Viinahan on nykyisin halpaa.
H.K.

Minne menet kirjasto(on)

Vuonna 2009 13.3. lakkautettiin Martin kirjasto. Alueen asukkaiden kirjastokäynnitä ovat vähentyneet, samoin päiväkodin kirjastoreissut ( alla kommentti eräästä alueen päiväkodista), samoin koulut kärsivät tilanteesta. Turun kirjastoja pienennetään. Oli pakko kysyä: Minne menet kirjasto(on).

13.3.2010 Ravintola koulun Historian sali oli sopivasti täynnä ihmisiä, joita kiinnosti minne ollaan menossa valtakunnallisesti kirjastosektorilla, sekä täällä Turussa. Ensimmäisenä puhui Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Sinikka Sipilä, toiseksi Turun ex-kirjastotoimenjohtaja.... vai onko hän ex Turun pääkirjaston johtaja... Kirsti Saksa. Ex- Turku, siksi, että viimeisen vuoden sisällä 60 asuntoisesta kerrostalostani ( itäinen kaupungin osa) kolma asunollista on muuttanut Tampereelle :).... No vielä ei Turku ole hävinnyt.

Henk.koht. olen sitä mieltä, että Kirsti Saksan aikana kirjastomaailmassa kaikki oli hyvin, lähikirjastoja ei lakkautettu ja työntekijätkin viihtyivät työssään. (Kuinka ja miten viihtyvät tänään, saavat kertoa ihan vapaasti!).
Viimeisenä puhui Kunnallisneuvos Pekka Ruola.



Ja kommentteja riitti.
Lähikirjastojen arvo tiedetään ja tunnetaan, mutta kuulemma saamme tyytyä siihen, että isot lähikrijastot jäävät tällä hetkellä historiaan. Muistaakseni Sinikka Sipilä korosti, että tällä hetkellä, kukaan ei tiedä minkälainen tilanne on muutaman vuoden päästä. Näinhän se on, elämä on yllätyksellistä. Yhtä yllätyksellistä kuin vallan oikut.
ILOINEN UUTINEN MARTTIIN!!
Sekä Saksa, että Sipilä olivat jututtanee nykyistä Kirjastotoimen johtajaa, Inkeri Näätsaari, ja kertoivat Inkerin luvanneen, että Marttiin saadaan kirjasto. Ei semmoista jossa on pysyvä kokoelma, vaan vaihtuvalla kokoelmalla.
Tilaisuudessa keskusteltiin myös sähköisistä kirjoista, kulttuurikortista... pääkirjaston aukiolot herätti keskustelua. Toivottiin mm. että pääkirjasto aukeaisi jo klo. 9.00. Mutta sen toteutuminen lienee mahdotonta, sillä tällä hetkellä työntekijät aloittavat työpäivänsä klo. 7.00 ja saavat kirjaston lainauskuntoon vasta kymmeneksi.
Onko järkeä pitää pääkirjastoa auki viikonloppuisin.... No jos vuokraa maksetaan, tulee aikaa myös hyödyntää... no niinhän se on: lähikirjastoista ei tarvistse maksa vuokraa auki-olottomista hetkistä:) Uskokoon ken voi.
Onko tutkittu kirjastoissa käviöiden motiiveita? Eipä juuri.... Pääkirjaston käviämäärään lasketaan se kun kävelee kirjaston ovesta Siriukseen, kun käväisee veeseessä, kun odottaa jotain... terffit pääkirjastossa, kun kävelee läpi välttääkseen liukkaan kadun...
Tuli ilmi että kirjasto henkilökunnalla on mm. vaitiolovelvollisuus. Jos poliisi / rikostutkija tulee kysymään onko joku lukenut viime aikoina räjähdysaineista, kirjastotyöntekijät eivät saa kertoa.
Tilaisuus loppui 15.30 uusien tilan itselleen varanneiden kolkuttaessa oveen. Kirjasto aiheet jututittivat vielä käytävässäkin ja siinä ihmeteltiin että missä ne päättäjät taas olivat. Kovasti ulkopaikkakuntalaista vierastamme ihmetytti kaupungin virkanaisten ja miesten vähyys tilaisuudessa.










torstai 11. maaliskuuta 2010

VARISSUO VÄHENEE

Varissuon kirjasto suljetaan toukokuussa!
Juuri kirjastoksi suunniteltu talo ( 1986 Laiho-Pulkkinen-Raunio) otetaan osittain toiseen käyttöön: ala-kertaan odotetaan maksukykyisiä / stä vuokralaista ja yläkerta jää kirjastolle.

Tämä muutos muuttaa paljon; kirjaston kokoelmista puolet pitää hävittää, samoin yksi henkilökunnasta.

Milloin kirjasto avataan yleisölle, on vielä epäselvää, sillä ei vielä teidetä kauaako remontti tulee kestämään. Jos remontoidaan vain yläkerta, eli tehdään vain pieni pintaremontti, kirjasto ei ole luultavasti suljettuna kauaa, MUTTA jos alakertaan saadaan vuokralainen, heidän remontti voi vaikuttaa yläkerrassa olevan kirjaston aukiolomahdollisuuksiin.
Voimme mielenkiinnolla odottaa kuinka kauan alakerran tilat seisovat tyhjillään ja kaupunki maksaa tyhjästä.... mutta siihenhän tällä kaupungilla on ollut varaa jo usean vuoden:)

Kirjasto toivoo, että he saisivat pitää alakerran Monitoimitilan itsellään, mutta toiveet on aina toiveita.

Lukusalia ei tule olemaan, tuoleja kylläkin. Ja kirjasto väki toivoo, että tähänkin mennessä tulleet lehdet tulisivat vielä remontin jälkeenkin.

Jos ylläoleva tieto herätti sinussa ajatuksia, ole ystävällinen ja kommentoi.

tiistai 9. maaliskuuta 2010

SUURI KIRJASTOKESKUSTELU 13.3. klo 13 KOULULLA


Tämän viikon lopulla, 13. 3. tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Martin ja Mikaelin kirjastot Turussa suljettiin. Silloin se oli todellinen musta perjantai, 13.3.
Sen kamppailun myötä oli syntynyt pro Kirjasto -liike Turkuun. Reilun vuoden kuluessa on tapahtunut paljon, ja Pro Kirjasto on ollut aktiivinen kirjasto- ja kulttuuripoliittinen toimija Turussa. Olemme järjestäneet edelleen tilaisuuksia, tehneet aloitteen käyttäjädemokratian parantamiesta kirjastokohtaisena toimintana, olemme seuranneet tiiviisti myös mitä muissa lähikirjastoissa on tapahtunut tai on tapahtumassa.
Varmaan tämän toiminnan seurauksena on Turkuun n. viikko sitten perustettu myös uusi laajapohjainen ja -alainen kulttuuriyhdistys, jolla nimi on vielä avoin asia. Varmasti myös kirjastoliike saa siitä kumppanin asioita ajettaessa.

KIRJASTOPÄIVÄÄ vietettiin alkuvuonna ja silloin kuultiin Suomen Kirjastoseuran erinoaminen kannanotto lähikirjastojen merkityksestä.
Tuota teemaa jatkamnme nyt Martin ja Mikaelin sulkemispäivänä eli 13.3. klo 13.
Alustuksen tulee pitämään Suomen kirjastoseuran toiminnan johtaja Sinikka Sipilä. Keskustelua avittamaan ovat lupautuneet Kirsti Saksa, kirjastoitoimenjohtaja (el.) ja edellisen kulttuurilautakunna puheenjohjtaj Pekka Ruola.

Tilaisuudessa kuullaan myös kommentteja siitä, miten nyt ihmiset elävät Martissa ja Mikaelin alueella, miten kirjaston puuttuminen näkyy arjessa.
Myös hankkeilla olevan aiheeseen liittyvän kirjan julkaisusta kuullana ensimmäisä uutisia tilaisuudessa.

SIIS 13.3. klo 13 Turussa KOULULLA (Eerikink. 29) on tilaisuus, jota ei kannat missata!
Tavataan !

torstai 4. maaliskuuta 2010

Pirkko K Koskisen ajatuksia kirjastoista

Pirkko K Koskisen ajatuksia kirjastoista:

Kirjasto on tiedon lähde. On tärkeää, että kirjasto on lähellä. Se ei saa olla lapsille ja nuorille vaikeasti saavuttamattomissa. En usko kirjastomaailmassa keskittämiseen, vaan puolustan lähikirjastoja. Lähikirjastossa ei tarvitse olla valtava valikoima, sillä kirjoja on helppo siirtää kirjastosta toiseen.
Jos säästetään kirjastoissa, säästetään väärässä paikassa, ja nimenomaan lähikirjastot ovat tärkeitä. Kirjastojen käytön väheneminen on todella traagista.

Jos lähikirjastot hävitetään, hävitetään omaehtoinen tiedon hankkiminen, että voi tutkia hyllyiltä, että mitä jännää täällä onkaan.

Me maksetaan kirjaston käytöstä kunnallisverossa.
En usko sähköiseen kirjaan, sillä nykyisessä muodossaan kirja on mainio pakkaus. Se on helppo ottaa mukaan ja sitä voi lukea ulkona, lentokoneessa, sängyssä, pöydällä…. Kirja tuoksuu ja tuntuu.
Kirjaston tehtävä on myös kirjojen säilyttäminen.

kirjattu ylos mtv.3:n ohjelmasta Studio55 2.3.2010