maanantai 1. marraskuuta 2010

MUISTOKYNTTILÖITÄ - TURKU PALAA

Vuosi sitten maaliskuussa oli Martin kirjaston surullinen mutta valoisa ulkoilme. Kirjasto oli loppusuoralla, ja käden taitojen harrastajat Oksasen Riikan johdolla toivat ihania lukulamppu-tuunauksia ikkunoille. Surullista ja kaunista. Se oli yksi solidaarisuuden osoitus pian loppuvalle kirjastolle.

Mikä palaa nyt?

Kun tuli ajankohtaiseksi 1½ vuoden kuluttua paikallisen S-kaupan aukeaminen, päätimme Pro Kirjasto - liikeen taholta tavalla tai toisella vielä muistaa ja musitella kamppailua.
Se olisi samalla kunnianosoitus paitsi kirjastolle, ennen muuta niille yli 10 000 ihmisille jotka olivat mukana adressein ja monenlaisen toiminnan muodossa puolustamassa alueen tärkeää palvelua. Yhdessä jaksoimme kamppailla...itse asiassa jo vuosia uudelle ja uudelleen...

Päätimme nyt sytyttää muistokynttilöitä ex-kirjaston eteen ja kiinnittää myymälän edessä olevaan kirjastoauton tolppaan laminoidun muistoplakaatin .

On ollut tuulta, sadetta ja myrskyä.
Tuli on niiden vuoksi sammunut.
Mutta myös S-liikken vartija erilaisten ohjeiden perustellaa - kuten sanoi - otti pois kyltin ja kynttilät - toki palauttikin niitä myöhemmin.
Mutta meillä oli kuin pahan varalle toinen plakaatti, ja taas syttyi uusia kynttilöitä.
Tuli kiinteistönhoitaja ja hän kuulemma 'siivosi' hautakynttilät pois ... vaikkeivät olleet kenenkään tiellä.

Kaupasta joku valitti, että kun on hautakynttilöitä, luulevat että täällä on joku suru.
Siihen me, että suru täällä onkin alueen hienon kirjaston menetyksen johdosta.
Sitä suremme ja haluamme muistaa.

Syksyn tuulet ja ihmisten teot ovat sammuttaneet ja vieneet pois kynttilöitä, mutta tuli yhä uusissa kynttilöissä palaa edelleen.
Kuluva viikko loppuu ns. pyhäinpäivään.
Päätimme aluksi suunnitellun yhden päivän sijaan - koska muisteloamme häirittiin - jatkaa sitä aina pyhäinpäivän iltaan klo 20 asti.

Mikä meitä mietityttää?

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden tunnus on TURKU PALAA.
Miksei nyt vaatimattomien muistokynttilöiden anneta palaa?
Ne eivät häiritse ketään muita kuin ehkä heitä, jotka toivottavasti kantavat mielessään jotain huonoa omaatuntoa - jos sellaista löytyy - oltuaan tekemässä päätöstä Martin ja Mikaelin lakkautuksesta.

Mutta jotain hyvää siitäkin syntyi: syntyi pro kirjasto-liike, jonka tulta eivät ulkopuoliset sammuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti