maanantai 3. elokuuta 2009

NUMMEN KIRJASTO – HALISTENKOSKEN KULTTUURIKESKUS

Nykyinen Nummen kirjastorakennus on vuodelta 1973, mutta kirjaston historia alkoi jo v. 1885, jolloin kreivi Karl Magnus Maurits Armfelt ja kappalainen Gustaf Dahlberg perustivat Nummen lukutuvan. Alue kuului silloin Kaarinaan, mutta siirtyi v. 1939 esikaupunkiliitoksen myötä Turun kaupungin omistukseen.

Tuomiokirkolta on Nummen kirjastoon kolmen kilometrin matka. Turistiopas voi opastaa ihmisiä ajamaan kohti Hämeenlinnaa,kääntymään vasemmalle Halistentielle ja pysäköimään ennen Vesilaitosta. Parkkipaikkoja on parikymmentä ja ne ovat ahkerassa käytössä: monet palauttavat Nummen kirjastoon muualta lainatut kirjat. Samalla matkalla onnistuu kyllä myös lainaus. Nummen kirjastosta lainataan eniten lähikirjastoista: 272 627 lainaa vuonna 2005.

Nummessa on mitä lainata, monipuolinen kokoelma monipuoliselle asiakaskunnalle. Pääpaino on aikuisten tietokirjallisuudessa - sitä lainataan aineistosta eniten, enemmän kuin muissa lähikirjastoissa. Kaunokirjallisuus kelpaa sekä aikuisille että lapsille. Lehtikokoelmaa asiakkaat pitävät hyvänä ja laajana, 101 nimekettä. Lasten äänitekokoelma on pitkän ajan kuluessa hankittu ja hyvin ylläpidetty. Aikuisten elokuvissa suositaan klassikoita. Musiikkikokoelma on pieni helmi: harkiten hankittu,
eri musiikin lajeja ja tyylejä edustavasti esittelevä.

Kirjaston ympäristössä on hyvin erilaisia asuma-alueita: varakkaita, pientalovaltaisia vanhoja alueita kuten Nummenmäki 2159 asukasta, Kurala 2956, Paaskunta 1273 ja Kuuvuori 924. Nummen kirjasto palvelee myös suuria vuokratalovaltaisia alueita: Halisten 3501 asukkaan joukossa on paljon maahanmuuttajia ja työttömiä, Kohmon 1223 asukkaalla ei omalla alueella juurikaan palveluita. Ylioppilaskylässä on 2655 asukkaan, vaihtuva nuori aktiivinen asukaskunta. Myös Liedon puolelta käy paljon asiakkaita Hämeen valtatien varren asumaalueilta.

Nummen kirjaston palvelualueella on viisi päiväkotia, kolme ala-astetta, yksi yläaste ja lukio, kolme erityiskoulua; Turun Yliopisto ja Åbo Akademi sijaitsevat kävelymatkan päässä. Diakoniaoppilaitos on myös melko lähellä.

Keskimäärin 900 kävijää astuu päivittäin ovesta, eri-ikäisiä erilaisin tarpein ja kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaus. Lapsille pidetään satuhetkiä, esikoululaisia opetetaan kirjastokurssin avulla ja koululaisia Kulttuuripolulla. Lapset esittelevät harrasteitaan ja keräilykohteitaan vitriininäyttelyissä ja aikuiset pitävät
taide- tai muita näyttelyitä lehtisalissa. Aikuisia perehdytetään tietokoneen käyttöön Verkkotori- ja Aino-opastuksissa. Erilaisiin tapahtumiin - kuten Runoviikko tai kirjailijavierailuit - tulee yleensä hyvin yleisöä.

Nummessa työskentelee vakituisesti kirjastonjohtaja, kaksi kirjastonhoitajaa ja kolme kirjastovirkailijaa, yleensä myös yksi työllistetty ja joskus harjoittelijoita. Koko tiimimme toivottaa kaikki tervetulleiksi meille Kuralan kulmille, Nummenpakan perille, Hämeen Härkätien historiaan!

Maija-Leena Alanko
Nummen kirjaston johtaja
(teksti vuodelta 2005)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti