keskiviikko 16. syyskuuta 2009
KIRJASTOPALVELUISTA PUHUTTIIN JYRKKÄLÄSSÄ
Maanantaina 14.9. oli Jyrkkälän Nuorisatolalolla kirjastotoimen järjestämä asukastilaisuus, jossa oli tarkoituksena keskustella alueen tulevista kirjastopalveluista. Alueen ihmisten ja talon käyttäjien lisäksi oli paikalla meitä pro kirjasto-liikkeen ihmisiä myös, koska huolemme on koko kirjastopalvelujen tulevaisuus, miten niitä järjestetään tulevaisuudessa Turussa.
Härkämäen kirjastosta loppuvat palvelut syyskuun lopussa. Osa kokoelmaa siirretään viereisen lähiön Jyrkkälän nuorisotalon eteisaulaan, josta näimme puitteet konkreettisesti paikan päällä. Vetoa ei ainakaan puuttunut vaikka ovet olivat kiinni.- Ongelman talon työntekijät tunnustivatkin!
Suunnitelmaa olivat esittelemässä nuoriso- ja kulttuuri/kirjastotoimen virkamiehet. Olim paikalla myös kulttuurilautakunna puheenjohtaja Elinan Rantanenkin.
Kysymyksiä tuli talon käyttäjiltä jotka olivat huolestuneita. Kun kirjasto on paikalla, onko silloin kokoontumisen äänekkyydelle rajoja, onko muu hälinä häiriöksi kirjastolle, miten tässä yhteydessä esim. illalla nuoret ja päivällä eläkeläiset?
Kuulijoille vakuutettiin, ettei kirjaston ole tarkoitus olla mikään hiljaisuuden tyyssija. Siihen joku totesi, että mm. uuden pääkirjaston lastenosastolla onkin hälinää niin, etteivät kaikki lapsetkaan viihdy. OSs ihmisistä kaipaa selvästi rauhallista tilaa lukea ja viihtyä.
Kirjastotoimen johtaja N äätsaari luetteli lähikirjastojen suunnitelmia, joista mm. Nummi on koko syksyn kiinni, koska osa tilosta remontoidaan kotipalvelulle (sos. toimen työtilaksi). Muuton vuoksi on Härkämäki kiinni koko syksyn ja aukeaa mahdollisesti tammikuussa tai myöhemmin, riippuu nuoristalon remontista tähän tarkoitukseen ja koko muuttorumbasta.
Viime aikoina on lehdissä kerrottu myös Ilpoisten kirjojen myyhnnistä reilulla määrällä, siis kokoelmia pienennetään monissa lähikirjastoissa, ellei kokonaan suljeta. Uusin tieto on, että Pansion kirjasto on lahjoittanut kulttuuriyhdistys Idalle tuhansia niteitä. Mitä Pansiossa tapahtuu?
Mikä on edessä? Johtaja Näätsaari vannoo vain sen nimiin, ettei kirjaa, jota ei ole lainattu kahteen vuoteen, kannata pitä hyllyssä...? Mutta voihan joku klassikko löytää tiensä uuden lukija käsiin tauon jälkeenkin ilman, että kahteen vuoteen kukaan huomasi sitä. Tässä yhteydessä kerrotaan käyttäjille, että kirjoja saa tilata aina pääkirjastosta. Mutta se maksuttomuus silloin?
KIRJASTOMAKSUJA?!
Kun haluat kirjan, jota ei lähikirjastossa (jos sellainen on) satu olemaan, tilaat sen. Tällainen tilaamalla kirjan hankinta maksaa tilaajalle. Tilauksen voit tehdä verkossa, jos sinulla on pelit ja pensselit. Muussa tapauksessa matkustat bussilla tai muutoin pääkirjastoon tekemään tilauksen (bussilipun hinta lisää taas käyttömaksua!)
Näinollen kaikki käyttäjät eivät ole enää tasavertaisessa asemassa lähikirjastojen palvelujen suhteen, mutta ennen muuta tasa-arvo päättyy siinä, että toisilla on rahaa matkustaa ja tilata, toisilla se on kiven takana. Jokainen kymppi on jo iso asia varsinkin nyt kun työttömiä ja lomautttteuja on lisää, köyhien määrä kasvaa!!
Kyllä pro kirjasto - liikkeellä on haastetta!
(KK)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti