keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Miksi lähikirjastot kesällä kiinni?!

Menipä Vaput ja pyhät. Kesää kohden mennään ja silmut puissa aukeavat. Mutta kesä ei merkitse vain mukavia asioita, kuten yleensä ajatellaan.

Kesä merkitsee myös pitkää katkoa mukaville asioille.
Tänä vuonna on ilmoitettu kuntalaisille, miten lukuisat lähikirjastot sulkevat ovensa kaikkiaan 2,5 kuukaudeksi!
Kirjaston ovi ei aukea ajalla 1.6 - 15.8. Luvataan vain pidentyneitä laina-aikoja porrastetusti.

Kuitenkin juuri kesäaika merkitsee monelle katkoa arkirutiineista, irti työtä, läksyistä, tenttilukemisista jne. Olisi aikaa jopa tarttua useammin kirjaan ja istahtaa lukemaan.

Usein eläkeläisvanhuksella on ongelmia lukea lampun valossa. Pitkät valoisat kesäillat ja pidempi päivä kaikkiaan antaa myös paremman mahdollisuuden nähdä ja lukea. Mutta harva vanhus jaksaa kantaa kirjoja kotiin niin, että niistä riittää viikko tolkulla luettavaa.
Samalla se tarve ja motiivi lähteä liikkeelle loppuu...tulee jäätyä vain sisään. Ei ole edes juttukaveria, kenelle sanoa muutama sana, kuten tutun kirjastonhoitajan kanssa voi tehdä.

MIKSI SIIS?
Tämä kysymys on noussut jo vuodesta toiseen ihmisten jutuissa esiin.
Eikä aiheetta. Suljetut ajat ovat entistä pidempiä.
Keskustaan kirjastoon lähtö on monelle liian työläs asia.
Vanhuksille se on usein sitä
Lapsia ei vanhemmat päästä yksin kaupun gile, mutta lähikirjastoon olisi saanut pyöräillä turvallisesti. Nyt se ei onnistu!

LAMALLA VÄÄRÄÄN SUUNTAAN!
On väärin perustella lamalla ja säästöillä kesäsulkuja. Päinvastoin pitäisi tehdä. Kun maksulliset harrastukset menevät monilla mahdollisuuksien rajojen ulkopuolelle, olisi lähikirjasto edelleen yksi oivallinen ja monipuolinen tapa saada myös lasten ja nuorten arkeen sisältöä.

Nyt olisi päättäjien ollut syytä miettiä asia kahdesti. Koko Turun säästöbudjetin juustohöylä leikkaa nyt monessa tapauksessa ihmiseltä sen elintärkeän napanuoran, jonka jälkeen edes mielen ja muunkaan terveyden elvytys ei ole enää aivan halpaa ja helppoa.
Jos menetyksiä enää on edes mahdollista korjatakaan.

Siksi samalla kun puhutaan lähikirjastojen tulevaisuudesta suurin kirjaimin ja vakavuudella, on seuraavalle kesälle keinolla m illä hyvänsäturvattava myös kesäaukiolo toisin kuin nyt - tai nythän se on siis turvaamatta. Eivät kaikki ole pois kaupungista mökeillä tai matkoilla, ei kaikilla ole mahdollisuuksia lähteä kesälläkään rahallisiin harrastuksiin , vaikka aikaa olisi!

Siksi on vakavasti ensi vuoden budejtissa huomioitava myös lähikirjastojaen aukiolo edes jossain mitassa kesälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti