perjantai 8. toukokuuta 2009

21.4. paneelikeskustelun antia Varissuon kirjaston osalta ja vähän muuta

Kirjaston toimen johtaja Näätsaari piti pitkän puheen siitä miten lähikirjastot ovat muuttumassa tulevaisuudessa. Lähikirjastoissa ei tarvita enää laajaa kirjakokoelmaa kuten ennen. Tilastoista katsotaan mitä kirjoja lainataan eniten ja hän sitten sanelee sen perusteella mitä muutamia kirjoja pidetään hyllyssä. - Kuka voi määrätä mitä toinen lukee? olisi ollut hyvä kysymys.

Ainakin Täällä pohjan tähden alla on jokaisessa kirjastossa tulevaisuudessa saatavilla.

Näiden nykyisten kirjakokoelmien pitäminen hyllyllä maksaa valtavasti rahaa ja resursseja.

Eli jos haluat lukea jotain muuta kuin Täällä pohjantähden alla –kirjaa niin sen voi helposti tilata ja tulla seuraavana päivänä lainaamaan sen.

Hän ei huomannut mainita, että tilaus maksaa euron per nide. Eli kirjaston pitäisi olla maksutonta palvelu. Jos lähtee pääkirjastoon mistä löytyy kaikki kirjat heti hyllystä niin joutuu maksamaan bussilipun tai muuten matkasta. Tämäkin jäi Näätsaarelta mainitsematta.

Olisi mielenkiintoista tietää mihin tämä Näätsaaren kirjasto kehitysmalli perustuu.

Joku panelisteista sanoi myös Varissuon kirjaston on liian iso. Nykyään ei rakennettaisi näin isoa kirjastoa hän jatkoi. Tuli mieleen jos tilaa suhteutettaisiin lähiön asukkaisiin. Ja myös verrattaisiin muita Turun alueen tai muita Suomen kirjastoja kokoja. Niin epäilen, että Varissuon kirjasto ei ole mikään iso kirjasto.

Näköjään tähän ajattelu malliin perustuu se, miksi muistakin kirjastoista pitää saada tiloja pois.

Kun Kaija tai joku muu piti hyviä ja perusteltuja puheen vuoroja moni panelisteista katsoivat pöytään eikä kuka puhui. Näätsaari, Sartes ja niin ed. Tuntui vähän ylimieliseltä heidän asenteensa.

Oma ehdotus olisi:

Jos kirjasto toimi tarvitsi lisäkäyttöä tiloille niin sitä voisi vuokrata ulkopuolisille aukioloaikoina tai kun kirjasto on kiinni. Toisaalta huonommassa tapauksessa se voisi häiritä kirjaston nykyistä käyttöä, tilojen vuokraus voisi johtaa yli hinnoitteluksi tai tulla lisäkustannuksia.

Tuli panelisteilta myös vastaus miksi Martin ja Mikaelin kirjastot piti sulkea ja niin nopeasti?

”Olemme kuin kuristus otteessa meidän pitää tehdä hyvin nopeasti säästöratkaisuja.”

Eli se muutama euro joka tuli näiden kirjastojen sulkemisesta oli saatava nopeasti pohjattomaan kaupungin kassaan.

Eli nykyisessä Turun politiikassa ei katsota tulevaisuuteen vaan tuijotetaan vain tähän hetkeen.

On puhuttu, että nämä kaksi kirjaston sulkemisesta tuli säästöä 100 000€. Sulkeminen maksoi yli 30 000€. Säästöä jäi tämän lasku kaava perusteella vain alle 70 000€. Pääkirjasto tukkeutuu pikku hiljaa, pitäisi ostaa uusi kirjastoauto ja yms. Mikä on lopullinen säästö kun tilannetta katsotaan huomisesta käsin.

Ja mistä tulee rahat Virtankankaan vesiprojektiin, juomaveden tulevaisuus suunnitteluun ja nykyisen uuden jäteveden puhdistamon rakennushankkeeseen ja siihen liittyvät putkityöhön? Näissä touhuissa 70 000€ on pikku raha.

Sain itse kysyttyä Näätsaarelta viime lamasta. Hän vastasi 2 kirjastoa suljettiin ja yms.

Kirjaston nimiä hän ei ehtinyt kertomaan. Niin mitkä kaksi ja miksi jäi auki?

(P. P. 22.4.2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti