sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Näin Hesassa, jossa ainakin osa lakkautuslistalla olleista onnistuttiin myös pelastamaan!!

Helsingin kirjastot juhlivat tänään avoimin ovin

10.10.2010 6:29 Emilia MäenmaaSami Kero / HS

Kaarina Tammisto selaa levyjä kirjasto 10:ssä. Kirjastot viettävät avointen ovien päivää sunnuntaina.

Kaarina Tammisto selaa levyjä kirjasto 10:ssä. Kirjastot viettävät avointen ovien päivää sunnuntaina.

Helsingin kaupunginkirjasto juhlii 150-vuotismerkkipäiväänsä tänään 10. 10. 2010 Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Kaikkiaan kolmekymmentäkolme kirjastoa avaa ovensa täyden kympin päivänä poikkeuksellisesti klo 10–16 ja tarjoaa ohjelmaa kiitokseksi käyttäjilleen.

Aikuisille on luvassa muun muassa kirjailijavierailuja. Juha Itkonen käy Töölössä, Claes Anderson Laajasalossa ja Matti Rönkä Suutarilassa. Lapsille on tarjolla satutuokioita ja musiikkiesityksiä. Sunnuntai on helmikuusta asti juhlitun kirjaston merkkivuoden päätöstapahtuma.

Keskeisellä paikalla postitalossa sijaitseva Kirjasto 10, tuttavallisemmin Kymppi, juhlii sunnuntaina. Pääasiassa musiikkiin ja alan julkaisuihin keskittyvässä kirjastossa on talon oma dj Kirjastotäti soittamassa Love Recordsin vinyylikokoelman helmiä. Mikko Lagerströmin ja Jari Komulaisen duo esittää George Malmstenin ikivihreitä.

Kirjasto 10:n levyhyllyllä käy kova kuhina. Kaarina Tammisto, 21-vuotias vaatemyyjä Helsingistä, etsii cd-levyjä keskittyneen näköisenä. ''Tulin lainaamaan levyjä ja hakemaan varaamaani kirjaa'' hän sanoo. ''Käyn täällä noin kerran viikossa. Lainaan pääasiassa musiikkia.''

Toinen keskittyneen näköinen hahmo istuu ikkunan luona kannettavan tietokoneensa kanssa.

''Lainaan sekä kirjoja että musiikkia ja käytän ilmaista nettiyhteyttä'' 28-vuotias opiskelija Samu Rinne kertoo. Hän sanoo kirjaston olevan ideaali paikka kouluhommien tekemiseen. Hän käy Kympissä useamman kerran viikossa. Molemmat kirjaston käyttäjistä ovat erittäin tyytyväisiä palveluihin.

Kirjasto 10 toimii ajanviettopaikkana ja kaupunkilaisten yhteisenä työhuoneena.

Helsingin kaupunginkirjaston tiedottaja Virve Miettinen sanoo, että kirjastojen tulevaisuus nähdään ennen kaikkea oman tekemisen alustana ja yhteisöllisenä tilana. Mahdollisuudet ovat moniulotteiset. Kuka tahansa saa lainata ryhmätilaa, joka palvelee myös kokoustilana. Ilmaisia tilaisuuksia kuten haastatteluja, runonlausuntaa ja keikkoja voidaan järjestää, mutta avaintekijänä täytyy säilyä maksuttomuus. Kirjastot ovat nykyään lähes ainoita maksuttomia ajanviettopaikkoja kaupungissa.


Kirjoittaja on Kulosaaren yhteiskoulun yhdeksäsluokkalainen, joka on tutustumassa työelämään Helsingin Sanomissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti