lauantai 22. toukokuuta 2010

Turun lähikirjaston kehityssuunnitelma jatkuu

Turun kirjaston johto jatkaa kirjastojen kehittämistä, kulttuurilautakunnan ja muiden päättäjien siunauksella.
Tämän viikon maanantaina (17.5.2010) Varissuon kirjastossa supistettujen tilojen ulkopuolelle jääneet kirjat myytiin poistokirjamarkkinoilla Varissuolla.
Erikoista oli, että myyntimarkkinoista ei löytynyt kirjaston nettisivuilta mitään tietoa. En olisi asiasta ennakkoon tiennyt mitään, jos en olisi eksynyt Turku.fi sivujen kulttuurin sivuille, jonka etusivulla asiasta oli tietoa. Outoa tiedottamista?!
Maanantain tv uutisissa oli raportti myyntimarkkinoista. Kuvassa näytti pitkiä (4-5 hyllyn) hyllyjä täynnä myynnissä olevia kirjoja. Muistutti ihan kuin Martin kirjaston poistomarkkinat. (Ainakin uutisissa asia näytti siltä.)
Näin siis kirjastoja kehitetään, kun käyttö laskee noin 15-30%. Ei selvitetä syitä. Ei kysytä käyttäjiltä miten kirjasto pitäisi kehittää. Kaikki lasketaan rahassa tai tiloina.

Varissuon kirjasto sijaitsee siihen suunnittelemassa rakennuksessa lähiön ytimessä. Lähellä käyttäjiä. Kirjasto sijaitsee kahdessa kerroksessa, alhaalla lastenkirjasto ja ylhäällä aikuisten osasto. Tämä ”syö” työntekijä resursseja. Ja nyt koko kirjasto tungetaan yläkertaan.
Asian tekee mielenkiintoiseksi, että alakerralla ei ole vielä vuokraajia vaan tilalaitos jää maksajaksi. Niin kuin on ollut jo yli vuoden suljetun Mikaelin kirjastossa.

Lausteen kirjasto on myös remontissa kesän aikana. Kirjasto sijaitsee koulun luokkahuoneessa. Jää nähtäväksi miten se muuttuu.

Turussa ei ole enää montakaan lähikirjastoa, joka ei ole joutunut muutostoimenpiteiden kohteeksi. Ilpoisten kirjastossa on sorvattu ainakin yli vuoden suunnitelmia.
Runosmäen lähikirjaston kohtalosta ei ole vielä puhuttu. Ainakin kaksi vaihtoehtoa on: kirjasto ympätään nuorisotaloon tai nuorisotalo sekä kirjasto tai pelkkä kirjasto ympätään nykyisen lyseon tiloihin. Lyseoon siirretään ainakin tulevaisuudessa Runosmäen kouluun.

Vasaramäen kirjasto tulevaisuus on auki. Jääkö se pelkästään koulun vastuulle?
Loput lähikirjasto Maarian, Moision, Paattisten ja Pansion varmaan suljetaan lähitulevaisuudessa tai sysätään jonkun tahon vastuulle: koulun, nuorisotoimen tai jonkun yhdistyksen.

Hirvensaloon suunnitellaan rakennettavaksi uusi kirjasto. Tietenkin vanha kirjasto lopetetaan. Millaiset ovatkaan sitten uudet tilat?

Nyt olette varmaan jo hakemassa tomaatteja. Niin kyllä kirjastotoimi järjestää poistokirja markkinoita, mutta vain yhden kerran vuodessa niin kuin tänään Amiraalistonkadun tallilla. Ei viisi kertaa niin kuin viime vuonna. Ja poistot ovat muuttuneet radikaalisesti: poistot kirjojen osalta on ollut 2000–luvulla 20 000-30 000. Viime vuonna 2009 luku oli 150 000, viisikertainen. Sama vuonna lähikirjasto uudistus alettiin toteuttaa konkreettisesti. Saisinko nyt niitä tomaatteja. Kiitos!::Pauli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti