keskiviikko 12. toukokuuta 2010

TÄNÄÄN ALKOI KIRJOITUSSARJA TS:n kirjoittajavieraspalstalla...jatkoa siis seuraa...

Kirjasto jokamiehen
oikeus – yhdenvertaisesti

Turun Sanomat 12.5 2010 02:31:38

Syksyllä 2008 maassa valmistauduttiin kunnallisvaaleihin. Osansa valmisteluun toi 100-vuotias Suomen Kirjastoseura. Se rakensi kampanjan Ääni kirjastolle. Seura oli huolissaan kirjastojen resursseista. Kirjastoverkko ei turvannut enää tasavertaisesti palveluja vuonna 2008, ja sen jälkeen on lakkautettu lisää kirjastoja.

Turussa valtuutetut päättivät lakkauttaa kaksi keskeistä lähikirjastoa. Lakkautukset perusteltiin aluksi uuden kirjaston rakentamisella. Jatkossa on myös supistettu lähikirjastojen toimintaa perusteluna pakolliset säästöt. Kuitenkin monia valtuuston päätöksiä on ennenkin tuotu uudelleen käsittelyyn aiemman päätöksen muuttamiseksi.

l

Kun päättäjät nykyään puhuvat rahasta ja säästöistä, koskee se palveluja, jotka loisivat ihmisille tasavertaiset elinmahdollisuudet. Säästämisen keinotekoinen huuma on osunut myös kirjastoihin.

Suomen kirjastoseura on syystä ottanut 100-vuotisjuhlavuoden tunnukseksi Kirjasto – jokamiehen oikeus. Sitähän se ei enää ole. Supistukset jatkuvat niin Turussa kuin muuallakin maassa, se on pantu merkille. Toki.

Varakkaat mesenaatit perustivat ensimmäisiä kirjastoja. Missä he nyt ovat?

Sata vuotta sitten myös työväenyhdistyksillä oli omia kirjastoja. Niissä oli olosuhteisiin nähden paljon kirjoja. Turussa muun muassa Nummenmäen TY Taistolla ja Raunistulan TY Tarmolla oli kirjastot, joista on edelleen osia tallella. Niiden niteet ja kokoelmat koottiin vähin varoin, mutta ne turvasivat laita-alueiden asukkaille mahdollisuuden lukemiseen, sillä kaupungissa oli vain yksi kirjasto. Myös Raunistulan ja Nummenmäen asukkaat saivat kirjoja, toki osin Maarian ja Kaarinan kuntalaisina.

l

Maamme on nyt vauraampi kuin koskaan. Siksi ei voi ymmärtää, että taloudellisin syin supistetaan ja eriarvoistetaan kirjastopalveluja. Jokamiehen oikeus ei toteudu. Ei sitä korvaa sähköinen kirja, ei askelmittari eikä kävelysauvat. Kirjastoihin kytketään nyt säästöjen vuoksi vaikka mitä toimia, tai kirjastoja viedään säästöjen nimissä muihin tiloihin. Ihmisten tarpeista ei säästöjen toivossa piitata, vaikka lopputulos ei toisikaan säästöjä.

Jokamiehen oikeus kirjastoihin – kunnollisiin lähikirjastoihin – pitää luoda myös vähävaraisille, liikuntarajoitteisille, vanhuksille ja lapsille. Tarvitaan todellisia, esteettömiä lähipalveluja, jotta jokainen ihminen voi kokea elävänsä tasa-arvoisena muiden kanssa. Ei saa olla kyse rahasta, kun puhutaan sivistyksen kulmakivistä – taidosta ja halusta lukea.

Lyhennetyt hyllymetrit, supistetut aukioloajat, pienennetyt nidemäärät, nostetut käyttäjien varaus- ja matkakulut eivät mitkään kerro, että elämme hyvinvointivaltiossa yhdenvertaisina. Tässäkin rahalla saa paremmin ja enemmän. Missä on yhdenvertainen jokamiehen oikeus?

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva työfysioterapeutti.

Kaija Kiessling

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti