maanantai 10. toukokuuta 2010

KANNATTAA TUTUSTUA ARKKIATRIN AJATUKSIIN!

Ohessa lainattuja otteita arkkiatri Pelkosen haastettelusta viimeisessä JHL-lehdessä. Koska hän sivuaa siinä myös lähikirjastoja, otin ne tähän. Jos haluat lukea sen kokonaan, löydät sen mm. osoitteesta kaijakiesslinginsivut.blogspot.com

Köyhät keskellämme



- Maamme köyhät ihmiset eivät tunnu kiinnostavan ketään, sanoo arkkiatri Risto Pelkonen painokkaasti. Häntä surettaa, kun pienituloisten perheiden tuloista voi jopa 40 prosenttia mennä terveydenhoitoon.

Arkkiatri Risto Pelkonen ei ole terveyspalvelujen yksityistämisen ystävä. Kuva Sami Perttilä.– Suuret asiakasmaksut ja korkeat omavastuuosuudet ovat epäreiluja pienituloisia kohtaan, semminkin kun koulutus- ja tuloerot ilmenevät sairastuvuudessa. Hyvin koulutetuilla kansalaisilla on tietoa terveyden ehdoista, ja työssä käyvät saavat työterveyshuollon kautta yksilöllistä neuvontaa sairauksien ennalta ehkäisemiseksi enemmän kuin kunnallinen terveydenhuolto tarjoaa, Risto Pelkonen murehtii terveydenhuollon tarjonnan eriarvoisuutta.

Ei yksityistämiselle
Viimeisimpien tilastojen mukaan maassamme on pienituloisia reilu 13 prosenttia väestöstä. Pienituloiseksi lasketaan henkilö, joka ansaitsee 1 230 euroa tai vähemmän kuukaudessa. Tosiasiassa monet työttömät ja suuri joukko eläkeläisistä ansaitsee alle tuon summan.....

...........Lyhytnäköistä säästämistä
Säästämisestä on tullut hokema, jota meille on syötetty viime lamasta tähän lamaan. Koko ajan olisi säästettävä, etenkin julkisen sektorin palveluissa ja työpaikoissa.

Syrjäytymisen ehkäisyä tuskin parantaa se tosiseikka, että säästöjä tehdään siellä, missä se on poissa köyhän elämästä. Sivukirjastoja suljetaan, liikuntatiloja vähennetään, nuorisotiloja lopetetaan monissa maamme paikkakunnista. Esimerkkejä löytyy niin pääkaupunkiseudulta kuin maakuntien suurista kaupungeista.

Arkkiatri Risto Pelkonen. Kuva Sami Perttilä.Syrjäytymisen tragedia
– Säästöpäätöksiä tehdään seurauksia ajattelematta. Niillä voi kuitenkin olla pitkäaikaisia vaikutuksia, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Kun koulutuksessa säästetään, maksetaan siitä jälkeenpäin kova hinta. Syrjäytyminen lisääntyy ja usein se siirtyy vielä seuraavaan sukupolveen. Syrjäytyminen on nuorelle ihmiselle suuri tragedia ja maksaa yhteiskunnalle miljoonia.

Keskustelua syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulisi Pelkosen mielestä käydä niin eduskunnassa kuin paikallisellakin tasolla.

(JHL-lehti)

Eeva Donner
Kuvat Sami Perttilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti