keskiviikko 25. marraskuuta 2009

HELSINKI AIKOO TEHDÄ RAJUJA LEIKKAUKSIA, Tampere aikoo perässä..


Sain tänään viestin helsinkiläiseltä tutultani, joka on tarkkaan seurannut tämän vuoden ajan turkulaista kirjastokamppailua.

Mitä uutta Helsingistä?
Viesti kuuluu:
" hei kaija, koko ajan olemme 'pelänneet', että lähikirjastojen lakkauttamista yrittänyt kokoomus palaa apajalle kun on voimaa. Tampereelta kuului elen samansuuntaista. Hesan juttu on siis pikavauhtia tulossa. Eli tässä taas on osoitus, että kamppailumme on yhteistä - perusoikeuksien puolesta käytävää, ja isku kohdistuu suoraan taas vähävaraisimman kansanosan tappioksi.
Hesassa on pääkirjaston paikka ja kuka rakentaa ollut esillä viimeiset vuodet, ja siihen keräävät verukkeella sitten näitä lakkautusuhkia....."

....ja teksti loppuu:
...."sain tänään tiedon, että lakkauttamislistalla ovat Vallilan, Pukinmäen, Roihuvuoren, Tapulikaupungin, Puistolan, Malmiskartanon, Pitäjänmäen ja Kulosaaren kirjastot. Vanhalta lakkautuslistalta on jäänyt pois ainoastaan Tapanilan ja Käpylän kirjastot. Asia esitellään lautakunnalle 30.11. "

Kirjastopandemia tappaa
Näin siis pandemia 'kirjastotapot' leviää maassamme pahemmin kuin H1N1 - virus. Viimeksihän kuulimme uutisia Kemistä. Nyt Hesa ja Tampere. Näinkö tämä sivistysmaa, lukutaidon ja varhaisen oppivelvollisuuden maa on purkamassa kautta maan erästä kansansivistyksen peruskulmakiveä, kirjastolaitosta.

Ja kun huomioi, että Heskinkikin on tehnyt satojen miljoonien tulokset ja voitolliset tilinpäätökset, niin tässä sitä mennään !
Omat on Pukkisensa heilläkin!!

Kyse tuntuu olevan samasta prosessista kuin kuntaliitokset ja Paras-hankkeet - isot syö pienet. Samoin pienet kyläkoulut ja muut lähiöiden koulut lakkautetaan ja liitetään suuriin. Kaikki pienet runnotaan matalaksi ja kirjastoissakin on siis jäämässä jäljelle jää yksi ainoa suuri mammutti, jota kaikki eivät tavoita tai jossa kaikki eivät enää selviydy - eivät ainakaan pienet eivätkä iäkkäät!

Kulttuurista harvojen etuoikeus?
Kyse on siis koko yhteiskuntamme läpi käyvästä kulttuurivihamielisestä kehityksestä, etten sanoisi jopa kulttuurifasismista, jossa jatkossa oikeus kulttuuriin ja kirjoihin on vain rikkailla ja muilla eliitin ja hyväosaisten ihmisten joukolla, joilla on kapasitettia itsellään tai läheisillään. Sen sijaan laajoille joukoille tarkoiettu kansankirjasto - laitos kunniakkaine perinteineen ollaan panemassa matalaksi jotta voidaan säästää - siis verukkeena se!

Ainakin Turussa kirjavalikoimien raju pienentäminen ja kirjastojen tilojen karsinta, jopa puolittaminen - on yksi esimerkki lakkautettujen kirjastojen rinnalla alasajosta - ja huhuja lisälakkautukista kuuluu jo täälläkin...ei savua ilman tulta!

OI AIKOJA, OI TAPOJA!
Mitäs olet mieltä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti