lauantai 28. marraskuuta 2009

Kirjoitus Helsingin Sanomissa 28.11.2009

Lähikirjastot saavat kyytiä muuallakin

Tervetuloa U.B.Lindström ja Tapio Kojo (HS Mielipide 26.11.) laulukuoroon. Sävel on meille täällä Turussakin tuttu ja sanatkin muistamme ulkoa kymmenien harjoitusten jälkeen. Lähikirjastot tuntuvan saavan kyytiä niin Helsingissä kuin meilläkin. Me menetimme jo kaksi kirjastoa vuoden alussa ja jännitämme nyt, mitä lopuille tapahtuu. Paljon ei tunnu painavan se, että kirjastot ovat eniten käytetty julkinen palvelu kunnissa; ei se, että virkamiehet ja –naiset puhuvat asiakaslähtöisyydestä (tarkoittanee todellisuudessa sitä, että asiakkaat lähtevät), eikä vakuuttelut, että lähikirjastot ovat kiinteä osa asukkaiden elämää.

Todellisuus on todellakin toisenlainen. Virkamiehet valmistelevat ja päättäjät joutuvat usein kiireessä ja asiaan perehtymättä tekemään huonoja päätöksiä kehittämisen, uudistamisen ja varsinkin säästämisen kunniaksi.

Edellinen lama ei todellakaan opettanut mitään. Silti toivon, että te helsinkiläiset saisitte äänenne kuuluviin ja päättäjien päitä kääntymään. Teillähän on rahaakin enemmän kuin meillä.

Tosin meillä on suurena etuna se, että olemme Europaan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Kertakäyttötapahtumat korvannevat silloin runsain mitoin pysyvien kulttuurilaitosten poistumisen maisemasta.

Eero Syrjänen
Pro Kirjasto –liike
Turku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti