perjantai 27. marraskuuta 2009

Turun talousohjelman seuranta


Kaupunginhallitus käsitteli 9.11. kaupungin talousohjelman seurantaselvitystä. (Kh § 572).
- Kyseinen asia on seuraavaksi valtuuston käsittelyssä budjettikokouksen alujssa eli ma. 30.11 § 4, jolloin kokous alkaa klo 10.

Talousohjelman seurannassa todetaan Palveluverkkoa käsittelevässä osiossa mm. seuravaa:

" .... Kaupungin palveluverkon tarkastelulla ja tilojen yhteiskäytön lisäämisellä tavoitellaan käyttömenojen sekä kaupungin omistaman absoluuttisen tilamäärän vähentämisen ohella tehokkaampia palveluprosesseja. Yhteiskäytön lisääminen antaa mahdollisuuden kehittää hallintokuntien palvelumalleja. Näin voidaan tavoitella myös päällekkäisten toimintojen poistamista......
....lähipalveluja pyritään...keskittämään koulujen yhteyteen eri hallintokunnista...toisin sanoen
koulujen tilankäyttöä on pyritty tehostamaan keskittämällä niiden yhteyteen mm. varhaiskasvatus- , nuoriso- ja kirjastopalveluja..."

Mitä tästä voi oppia?
* 'Palveluverkkotarkastelu, johon päättäjät mielellään viittaavat, liittyy siis palvelujen ymppääminen yhden katon alle - joka ei semmoisenaan olisi huonoa - , mutta kun se samalla tietää palvelujen supistamista! Silloin on kysymys jo vallan muusta. Tähän varmaan liittyi taannoinen tieto siitä, että Runosmäenkin kirjasto piti siirtää koulun tiloihin.
* Lähes viimeiset maksuttomat palvelut, joista laki säätää, on kirjastopalvelut. Ne ovat merkinneet vielä tasa-arvoisia mahdollisuuksia kuntalaisille. Nyt niitä ollaan supistamassa ja kirjavalikoimia ja tiloja pienentämässä niin, ettei voida enää puhua kirjastolain toteutumisesta asiallisesti ja lain tarkoittamalla tavalla.

*******
Eilen muuten jossain radio-ohjlemassa keskusteltiin kuntaliitoksista, joissa ei kaikissa kylissä kauaa ole enää mitään palveluja.
Haastateltava sitten totesi, että
" ...varmaan pitää sijoittaa kirjastoon vastaantottopiste, josta voi ostaa klalastauskortin, johon voi jättää rikosilmoituksen ja joonne voi palauttaa esim. Kelalle osoitettuja papereitas. Sielät voisi saada myös erilaisia viranomaislomakkeita...."

*******

Eikös koko kirjastotoimen lähikirjastoineen voisikin siirtää R-Kioskeillelle, jossa nopea ja mukava on asiointi?!
miettii KK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti