perjantai 11. syyskuuta 2009

KUNNIAA MARTIN KIRJASTOLLE 70 V


Vielä puoli vuotta sitten kirjastossamme paloi valo, nyt siellä ei ole edes sähköjä. Mutta onneksi meillä on Martin koulu! Muistelimme Martin kirjastoa koululla ja taas kerran totesimme lähikirjastomme lopettamispäätöksen asukkaiden toiveiden vastaiseksi.
Ei ollut Martin kirkon kellot lyöneet vielä kuutta, kun koulun pihaan saapuivat ensimmäiset vieraat ja sen jälkeen väkeä tulikin sopivassa tahdissa. Juhlat vietettiin toisen kerroksen juhlasalissa, jonne ei ollut yhtä helppo päästä kuin itse kirjastoon aikonaa, sinnehän ei ollut portaan porrastakaan

Ensimmäisenä tilaisuudessa esiintyivät Sirpa ja Olli - eikä heidän tarvinnut laulaa seinille! Vaikka niillekin olisi voinut laulaa, sillä prokirjaasto aktivisti Raili, oli loihtinut salin puolapuiden peitoksi lämpoisen säkkikankaan,, johon hän oli kiinnittänyt pihlajanmarja oksia.

Sirpan ja Ollin lisksi illan aikana lavalle nousi usein bändi u.H.o eli uusi Hieno orkesteri.
Juhlasalissa oli myös kirjanvaihto tori. Eräs mieshenkilö kertoi ostaneensa äidilleen paljon kirjoja Martin kirjaston poistomyynnistä, nyt hän toi kirjat tänne ja valitsi uusia tilalle. Kirjoja sai ottaa vaikkei ollut vaihtureitakaan mukana.

Pikanttina yhsityiskohtana tilaisuudessa oli paperinvalmistus piste.

Paperitaiteilija Eija Tähkäpään opastuksella syntyi huikeita omatekoisia paperi arkkeja. HIjy prässäsi paperiarkkeihin ruusunterälehtiä koristeeksi.
Omatekoiset paperiarkit sai heti kotiin mukaan sanomalehden välissä. Paperin teko kiinnosti lähinnä lapsia, mutta muutama isoäiti seurasi silmä tarkkana arkin valmistumista, jotta voivat kotona puuhastella paperia lasten lasten kanssa.

Tilaisuuden buffetista vastasi Marti koulun vahempainyhdistyksen aktiivit. Buffetista saadut tulot käytetään monenlaisiin koululaisten menoihin.

Tilaisuuden juonsivat Prokirjasto liikkestä tutut Leo ja Kimmo, samat miehet kuuluvat myös Martinranta seuraan, joka useita vuosia taisteli kunnallisen kirjaston säilymisestä Martissa. Kimmo sai haastateltavakseen miehen, joka on käynyt Martin kirjastossa kirjaston ollessa Stålarminkadulla.

Kunnallisen kirjston olemassa olon perään kuulutti myös Riikka, joka kertoi tilaisuudessa Kulttuuriyhdistys Idasta. Idan päämääränä on saada pieni, halvahko tila, jonne voitaisiin perustaa kulttuuriolohuone; kirjasto sekä muuta kulttuuri toimintaa. Kirjojahan on ja hyllyjä! Muttei tilaa. Niinpä Riikka pyysi vetämään häntä kadulla hihasta jos vain jollakulla on tiedossa pieneksi kirjastoksi sopiva vapaa huokea paikka Martin kaupunginosassa.

Kuvassa Riikka sekä tilaisuutta seurannut kulttuurilautakunnan jäsen Li.
Martin ja Mikaelin sivukirjastojen sulkemisesta suivaantunut Marianne oli jättänyt koirapuvun lainahöyheniin - Oli turhan lämmin keli koirapuvulle.
Kirjastokoira, sekä lähes jokainen paikalla ollut tietää, miten surullista on kun kukaan ei kuule ja oma lähikirjasto lopetetaan. He toivovat ettei tämän tunteen omaavien joukko enää kasva.

Kaija Kiessling muistutti puheessaan keskeneräisistä oikeuskamppailuista ja juontajat kertoivat Eeron aloitteesta tehdä kuntalaisaloite, jotta perustaan kirjastojen käyttäjäneuvosto.

Kiitos u.H.o:lle, Eija Tähkäpäälle seka Martin koulun Vanhempaiyhdistyksen aktivisteille, jotta Martin kirjaston synttärijuhlista tuli mieleenpainuvat juhlat.

1 kommentti:

  1. Sori virheet. en osaa avata uudelleen ja korjata... jos joku osaa, korjatkaa.

    VastaaPoista